SON TV

Tarihte bugün (25 Kasım): Bugün 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü

Bugün 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü. Kadına yönelik şiddetle mücadele eden dernek ve sivil toplum kuruluşlarının çalışmaları hız kazandı. ''Kadına Yönelik Şiddete Karışı Uluslararası Mücadele Günü'' nedir, neden 25 Kasım'da kutlanır? İşte Kadına Yönelik Şiddete Karışı Uluslararası Mücadele Günü'nde ülkemizde ve dünyada yapılan etkinlikler..

Tarihte bugün (25 Kasım): Bugün 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü

Her yıl 25 Kasım dünyada ve ülkemizde “Kadına Şiddete Karşı Mücadele ve Dayanışma Günü” olarak kutlanıyor. Kadına yönelik şiddete karşı bugün Avrupa’dan Afrika’ya, Amerika’dan Asya’ya, Latin Amerika’dan Ortadoğu’ya kadınlar evde, sokakta, iş yerinde yaşanan şiddeti protesto ediyor.

Onedio’da yer alan habere göre; Kadınlar İtalya’da #NonUnaDiMeno (Bir eksik olmayacağız) sloganıyla dün Piazza della Repubblica’da başlattıkları eylemlere hafta boyunca devam edecekler.

Fransa’da #NousAussi (Biz de) kampanyası altında birleşen 60’ın üzerinde örgüt “Cinsel ve Cinsiyetçi Şiddete Karşı Yürüyoruz” sloganıyla yürüyüşler gerçekleştirdi.

Kadını şiddete karşı koruması gereken yasaların kağıt üzerinde kaldığı vurgusu yapan onlarca Belçikalı örgüt yasaların hayata geçirilmesi talebiyle Place Poelaert’ten başlayarak kitlesel bir yürüyüş gerçekleştirecek.

Orta ve Latin Amerika ülkelerinde kadına ve kız çocuklarına yönelik şiddeti, cinsel taciz ve istismarı protesto amaçlı bu hafta boyunca devam eden bir dizi etkinlik bugün yapılacak protestolarla sokağa taşacak.

Kadınların yüzde 70’inin şiddetin en az bir türüne maruz kaldığını belirttiği Hindistan’da kadınlar BM tarafından desteklenen küresel “Cinsiyete Dayalı Şiddete Karşı 16 Günlük Aktivizm” adlı küresel kampanyadan da faydalanarak ev içinde ve işyerinde şiddete, özellikle de toplu tecavüzlere karşı harekete geçiyorlar.

Birleşmiş Milletler kadın biriminin bu yıl 25 Kasım sloganı: #BeniDeDuy

VOA’dan Hilmi Hacaloğlu’nun “Çok Ülkeli Aile İçi Şiddet” başlıklı araştırmadan aktardığı bilgiye göre, şiddet Afrika, Doğu Akdeniz ve Güney Doğu Asya bölgelerinde daha fazla yaygınlık kazandı.

Her yıl UN Women öncülüğünde örgütlenen “Kadına Yönelik Şiddeti Sonlandırmak için BİRLEŞİN” ya da kısa adıyla UNiTE kampanyasının bu yılki sloganı, Hollywod yıldızlarının istismara dikkat çekmek için başlattığı #MeToo kampanyasına atıfta bulunarak “Orange the World: #HearMeToo” (Dünyayı turuncuya boya: #BeniDeDuy) olarak belirlendi.

Dünya Sağlık Örgütü istatistiklerine göre, dünyadaki üç kadından biri yaşamları boyunca en az bir kez fiziksel ya da cinsel saldırıyla karşı karşıya kalıyor.

Türkiye’de kadın cinayetleri 2017’de %25 arttı: 409 kadın öldürüldü, 332 kadına cinsel şiddet uygulandı.
Hemen her gün basına onlarca kadına yönelik şiddet haberi yansıyor.

KADINA YÖNELİK ŞİDDETE KARŞI ULUSLARARASI MÜCADELE

Bugün 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü. Bugün (25 Kasım) Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nde kadına yönelik şiddetle mücadele eden dernek ve sivil toplum kuruluşları çeşitli etkinlikler düzenliyor.Birçok ilde kadınlar kermes ve sempozyumlar düzenliyor. Nedeni ise 25 Kasım’ın ‘’Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’’ olması. Peki Neden 25 Kasım?

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nün tarihçesi

Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Günü olan 25 Kasım tarihinin ardında Mirabel kardeşler olarak bilinen üç kız kardeşin hazin ölüm hikayeleri yatmaktadır. Dominik Cumhuriyeti’nde yaşayan Patria, Minerva, Maria Mirabel kardeşler ülkeyi diktatörlük ile yöneten Rafael Trujillo yönetimine karşı verdikleri mücadele ile tanındılar.

Baskıcı Trujillo rejimine boyun eğmeyen ve buldukları her fırsatta bu rejimin dayatmalarına karşı çıkan Mirabel kardeşler 1960 Haziran’ında Clandestina Hareketi’ni başlattılar. Tüm ülkede yayılarak halktan büyük destek gören bu hareket Trujillo rejimine karşı bir tehdit olarak görülmeye başlandı. Mirabel Kardeşler’in mülklerine devlet tarafından el konuldu ve kardeşler defalarca kez hapse atıldılar. Ayrıca Trujillo yandaşları tarafından da birçok kez baskıya ve tehdide maruz kaldılar. Bunlara rağmen Mirabel Kardeşler mücadeleden asla vazgeçmediler. Eşleri de birçok yaptırıma maruz kalmalarına rağmen bu mücadelede Mirabel kardeşlerin yanında yer alarak onlara destek oldular.

Trujilokonuşmalarından birinde halka hitap ederken “Ülkenin en büyük iki sorunu kilise ve Mirabel kardeşlerdir.” ifadelerini kullanarak Mirabel kardeşleri açık açık hedef gösterdi. Bu konuşmanın ardından vatan haiini ilan edilen Mirabel Kardeşler’in üzerindeki baskı giderek arttı. Trujilo’nun konuşmasından tam 23 gün sonra 25 Kasım 1960’da 3 kız kardeş, hapishanede kocalarını ziyaretten dönerken rejim yandaşlarının saldırısına uğradılar. Arabalarından zorla indirilen kardeşler önce tecavüze uğradı ardından sopalarla dövülerek öldürüldüler. Rejim yansaşları Mirabel Kardeşlerin cesetlerini uçuurmdan aşağı atarak kaza süsü verdiler. Ertesi gün bu olay manşetlere ‘’araba kazası’’ olarak yansıdı. Bu olayın üzerine halk daha çok ayaklandı ve Mirabel kardeşlerin başlatmış olduğu isyan onların öldürülmesiyle daha da büyüdü. Trujilo rejimi ise bu isyanı bastırmakta etkili olamadı. Mirabel kardeşlerin ölümünden 6 ay sonra Rafeal Trujillo bir suikast sonucu hayatını kaybetti ve yaklaşık 2 yıl sonra Dominik Cumhuriyeti’nde halk demokratik bir seçimle kendi hükümetini seçti. 1981’de toplanan Latin Amerika Kadın Kurultayı 25 Kasım’ı Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Uluslararası Dayanışma Günü olarak ilan etti. 1999 yılında ise Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Uluslararası Dayanışma Günü” olarak kabul edildi.

Erzurum’da kadına yönelik şiddete karşı Uluslararası Mücadele Günü etkinlikleri

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla el sanatları sergisi ve el boyama etkinliği düzenlendi.