Türkiye İnterpol üzerinden 850 yakalama talebi yaptı

Türkiye 2016 yılındaki 15 Temmuz darbe girişiminden bu yana İnterpol aracılığıyla Almanya’ya kırmızı bülten üzerinden 848 arama ya da yakalama talebinde bulundu.

791 KIRMIZI BÜLTENLİ TUTUKLAMA TALEBİ

Almanya Adalet Bakanlığı Sol Parti’nin soru önergesine verdiği bir yanıtta, Türkiye’den 2016 yılındaki 15 Temmuz darbe girişiminden bu yana Alman Emniyet Birimlerine başvurulan arama ve yakalama başvuruları hakkında bilgi verdi. Adalet Bakanlığı’nın Sol Partiye verdiği yanıtta, Türkiye’nin darbe girişiminden bu yana Alman Emniyetine 848 kez Interpol aracılığıyla arama ya da yakalama başvurusu yaptığı belirtildi. Türkiye’nin Interpol aracılığıyla Almanya’ya yaptığı başvuruların 791’inde tutuklama talep edildiği, 57 vakada ise sadece ilgili kişinin ikamet adresinin tespit edilmesi başvurusunda bulunulduğu kaydedildi.

FETHULLAHÇI NATO SUBAYLARI SİYASİ MÜLTECİ OLMA TALEBİ YAPTILAR

Alman Adalet Bakanlığı Almanya’nın Türkiye’nin taleplerini ne ölçüde yerine getirdiği konusunda ise net bir bilgi vermedi. Ancak Türkiye’nin kırmızı bültenle istediği kişilerin Fethullahçı Terör Örgütü mensubu olduğu da biliniyor. Özellikle NATO bünyesinde görev alan üst düzey kurmay subaylar, Almanya’da konuşlu bulunan görev yaptıkları NATO karargahlarından dönmeyerek siyasi mülteci başvurusunda bulunmuşlardı.

SOL PARTİ FETHULLAHÇI YAPININ ADETA SÖZCÜSÜ

Adalet Bakanlığı SOL Partinin yanıt beklediği soru önergesine verdiği yanıtında, “Federal hükümet bu konuda istatistik paylaşmamaktadır” ifadesine yer verdi.  Adalet Bakanlığı SOL Partinin verdiği soru önergesindeki, “Adalet ve Dışişleri Bakanlıklarının kaç dosyada ilgili kişilerin siyasi görüşleri nedeniyle baskıya maruz kaldığı ve bu yolla Interpol’ün kötüye kullanıldığını tespit ettikleri” yönündeki soruyu ise yanıtsız  bıraktı. Alman güvenlik çevrelerinde bu soru önergesinde istenilen bilgilerin adeta Fethullahçı yapının uluslararası kurumlarda kullanmasına yönelik bir talep olduğu değerlendiriliyor. Amaç Türkiye devletinin Fethullahçı subayların iddiaları üzerine ne gibi sözde baskılar yaptığını Alman hükümetinin hazırladığı resmi belgelere yansıtmak olduğu belirtiliyor. Son günlerde Almanya ile Türkiye devletlerinin yakınlaşması bazı Alman siyasi partileri rahatsız etmesi dikkatlerden kaçmıyor.

ANDREJ HUNKO: KİME HİZMET EDİYOR!

Sol Parti Federal Meclis Grubu Avrupa politikaları Sözcüsü Andrej Hunko Alman hükümetinin daha önceki soru önergelerine verdiği yanıtlara dikkat çekerek, Uluslararası Kriminal Polis Teşkilatı Interpol’ün 2014 yılından bu yana kendisine yapılan 130 arama talebi başvurusunda, ilgili kişilerin siyasi görüşleri nedeniyle takip edildiğini ve Interpol’ün yetkisinin kötüye kullanılmaya çalışıldığını tespit ettiğini söyledi.  Hunko, “Interpol’ün kötüye kullanıldığı gerekçesiyle iptal ettiği arama-yakalama başvurularının çoğunun Türkiye, Ukrayna ve İspanya kaynaklı olduğunu sanıyorum. Bu ülkelerin Interpol’ü muhalefeti baskı altına almak için kullandıkları biliniyor” diye konuşmuştu. Ancak Alman Hükümetine yakın kaynaklar: “Hunko’nun soru önergesinde istediği ayrıntıların aslında farklı amaçlara hizmet ettiğini düşünüyoruz. Amaç Almanya ile Türkiye arasında yeni bir siyasi bir kriz çıkarmaya yönelik olduğunu değerlendiriyoruz.” Dediler.


SON HABERLER

İlgili Haberler

Exit mobile version