Türkiye, Malta ve Libya’dan ortak açıklama

Türkiye, Malta ve Libya’dan ortak açıklama

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Libya Muhammed et-Tahir Seyyale ve Malta Evarist Bartola, Libya’daki son durumu ve devletler arasındaki ortak işbirliği ilişkilerini görüşmek üzere Trablus’ta bir araya geldi.

ÖNCELİK; LİBYA’NIN İSTİKRAR VE GÜVENLİĞİ

Toplantı öncesi belirlenen konu başlıklarında anlaşmaya varan Malta, Libya ve Türkiye, toplantı sonunda ortak bir basın açıklaması yayınladı.

Türkiye ve Malta, uluslararası düzeyde tanınan Libya Devleti’nin Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne desteklerini yineleyerek Libya krizinin askeri bir çözümü olmadığı ve Libya’nın istikrar ve güvenliğinin hayati önem taşıdığı üzerinde durdu. Üç ülkenin heyetleri IRINI Operasyonu’na ve operasyonun eksikliklerini ifade etti.

Anlaşmaya göre ortak işbirliğinin, Maltalı ve Türk şirketlerin Libya’ya dönüşlerinin ve Malta ve Türkiye’nin Libya ile arasında yeniden uçuşların başlatılmasının teşvik edilmesi, yasa dışı göçün yalnızca Avrupa Birliği (AB) için değil; Libya için de tehdit oluşturduğu, Libya’nın güney sınırlarının güçlendirilerek insan ticareti ve göçmen kaçakçılığıyla mücadeleye ihtiyaç duyulduğu kaydedildi.

İŞBİRLİĞİNİ KOORDİNASYONU İÇİN ORTAK ÇALIŞMA EKİBİ KURULACAK

Malta ve Türkiye, Libya Sahil Güvenlik Kuvvetleri’nin kapasitesini artırmaya yönelik gereken malzeme ve ekipmanı temininde Ulusal Mutabakat Hükümeti’ni destek vermeye hazır olduklarını bildirdi. AB’nin kaynak ülkelerin kalkınmasına yardımcı olmak suretiyle yasa dışı göçün temel nedenleriyle mücadeleye katılmasının önemine dikkat çekildi. Mutabık kalınan tüm konuları somut ve uygulanabilir projelere dönüştürmek adına işbirliğini koordine etmek için ortak bir çalışma ekibi oluşturulacağı açıklandı.


SON HABERLER

İlgili Haberler

Exit mobile version