Ünlü tarihçi Kadir Mısıroğlu vefat etti! Kadir Mısıroğlu kimdir?

Ünlü tarihçi yazar Kadir Mısıroğlu hayata gözlerini yumdu. Ajanslardan gelen son dakika bilgisine göre Kadir Mısıroğlu tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. 86 yaşındaki ünlü tarihçinin ölümü birçok kişiyi yasa boğdu. Kadir Mısıroğlu rahatsızlığı nedeniyle bir süredir Acıbadem Altunizade Hastanesinde tedavi görüyordu.

Vefat eden ünlü tarihçi yazar Kadir Mısıroğlu’nun cenazesi bugün ikindi namazının ardından toprağa verilecek.

86 yaşında vefat eden Kadir Mısıroğlu, son yıllarda çeşitli sağlık sorunları ile mücadele ediyordu. Son olarak özel bir hastanede tedavi gören Mısıroğlu’nun gece durumu ağırlaştı, müdahaleye rağmen yaşamını yitirdi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’DAN BAŞSAĞLIĞI MESAJI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, vefat eden tarihçi yazar Kadir Mısıroğlu için başsağlığı mesajı paylaştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Twitter hesabından paylaştığı mesajında, “Ülkemizin önemli tarihçi yazarlarından biri olan Kadir Mısıroğlu’nun vefatını teessürle öğrendim. Sayın Mısıroğlu’na Allah’tan rahmet, ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyorum. Mekanı cennet olsun.” ifadesini kullandı.

“CENAZESİ İKİNDİ NAMAZINA MÜTEAKİP BÜYÜK ÇAMLICA CAMİSİ’NDE KILINACAK”

Hastanede açıklama yapan Osmanlılar İlim ve İrfan Vakfı Genel Sekreteri Ali İhsan Bahadır, “Üstadımız bir saat önce çoklu organ yetmezliğinden Hakk’ın rahmetine kavuşmuştur. Cenazesi ikindi namazına müteakip Çamlıca Camisi’nde kılınacaktır. Sevenlerine ve dostlarımıza duyurulur. İkindi namazına sevenlerini bekliyoruz. Vakfımızın Üsküdar’daki Nasuh Mehmet Efendi Camisi’nin haziresine defnedilecek” dedi.

Mısıroğlu’nun vefat haberini alan yakınları ve dostları hastaneye gelmeye başladı.

KADİR MISIROĞLU KİMDİR?

Kadir Mısıroğlu, 1933 yılında Trabzon’un Akçaabat İlçesi’nde doğdu. Türk tarih araştırmacısı, yazar, şair, hukukçu ve eski gazeteci. Osmanlılar İlim ve İrfan Vakfı mütevelli heyeti başkanı ve Sebil Yayınevi kurucusu ve sahibi.

İlk ve orta tahsilini Akçaabat’ta, liseyi Trabzon’da tamamladı. 1954 senesinde İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne girdi. Talebeliliği müddetince birçok yurt açıp çalıştıran Mısıroğlu, fakülte yıllarından itibaren hukukçuluktan çok tarihçiliğe meylederek yakın tarih ile alakalı araştırmalara başladı.

1960’lı yıllarda yazılar yazmaya başlayan Mısıroğlu, bir yayın evi kurdu. İlerleyen yıllarda da çeşitli dergiler çıkardı, vakıf başkanlığı yaptı.

Mısıroğlu, 1964 yılında, ilk eseri olan Lozan; Zafer mi, Hezimet mi?! kitabının birinci cildini kaleme aldı ve aynı sene Sebil Yayınevini kurdu. 1970 Yılının ocak ayında Milli Türk Talebe Birliği’nde Harf Inkılabı ile alakalı verdiği bir konferansı dava mevzuu yapılarak hakkında Eskişehir Örfi İdare Mahkemesi’nce mahkumiyet kararı verildi. Daha sonra 1976 yılı başından itibaren İslami bir dergi olan Sebil Dergisi ni çıkarmaya başladı. Bu dergideki birtakım yazılarından dolayı kısa bir müddet sonra hakkında 163. maddeye istinaden sayısız dava açıldı. Mısıroğlu, evli ve üç çocuk babasıdır. Osmanlılar İlim ve İrfan Vakfı’nın da başkanlığını yapmaktaydı.

Mısıroğlu Macar İhtilali isimli kitabı üzerine Hür Macar Yazarlar Birliği’nin en büyük ödüllerinden olan Gümüş Madalya ile taltif edilmiştir. Sekizinci Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın başkanlığını yaptığı Türkiye Milli Kültür Vakfı tarafından Osmanoğullarının Dramı isimli eserinden dolayı Juri Hususi Ödülüne layık görülmüştür.

Kadir Mısıroğlu evli ve üç çocuk babasiydı.


SON HABERLER

İlgili Haberler

Exit mobile version