Yeni kimlik doğrulama yöntemi: Beyin dalgaları yeni parmak izimiz olabilir
Bir grup bilim insanı beyin dalgalarından kimlik ve şifre tespiti yapılabileceğini kanıtladı. Bu yöntemin doğruluk oranının ise yüzde 94 olduğu açıklandı

Parmak izi, göz ve yüz tanıma gibi sistemler günlü hayatta yaygın kimlik doğrulama yöntemleri olarak kullanılırken şifreleme ve kimlik doğrulama yöntemlerine bir yenisi daha eklenmek üzere. Yayınlanan yeni bir çalışmaya göre bir grup bilim insanı beyin dalgalarından kimlik ve şifre tespiti yapılabileceğini kanıtladı. Doğruluk oranının ise yüzde 94 olduğu bildiriliyor.
DOĞRULUĞU KESİN DEĞİL
Webtekno’nun haberine göre; elektroensefalografi (EEG), yani beyin dalgaları aktivitesinin elektriksel yöntemle ölçülmesi sayesinde kullanılabilir olan bu yeni güvenlik yönteminin en büyük sorunlarından biri ise doğruluk oranlarının kişinin alkol, morfin gibi etki gösteren opioid türü ilaçlar ve kafein tüketim miktarına bağlı olarak değişmesi.
STRES VE YORGUNLUK ETKİLİYOR
Güvenlik uzmanı Tommy Chin ve Rochester Teknoloji Enstitüsü öğrencilerinden Peter Muller’in özellikle alkol tüketimi konusunda yaptığı deneyler, beyin dalgalarının bu tür maddelerden hayli etkilendiğini gösteriyor. Kaliforniya Üniversitesi’nde yapılan bir diğer çalışmada ise açlık, stres, yorgunluk gibi diğer faktörlerin de EEG’nin güvenilirliğini düşürdüğü tespit edildi, ancak gelecekte sistemin daha güvenilir ve değişkenlerde yalıtılmış hale geleceği düşünülüyor.