SON TV

Yüksek yargı mensupları TBMM’de komisyona bilgi verdi

Yüksek yargı üyeleri, TBMM Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerinin Belirlenmesi Araştırma Komisyonu’na bilgi vermek için Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne geldi. HSK 1. Daire Başkanı Halil Koç ile Yargıtay Ceza Genel Kurulu Başkanı Eyüp Yeşil komisyonu bilgilendirdi.

Yüksek yargı mensupları TBMM’de komisyona bilgi verdi

Adalet mekanizmasının üst yönetiminde bulunan isimler, Türkiye Büyük Millet Meclisi Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerinin Belirlenmesi komisyonunda açıklama yaptı.

HSK DAİRE BAŞKANI KOÇ:” 1.210 HAKİM YARGILANIYOR”

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) 1. Daire Başkanı Halil Koç, son altı yılda bin 210 hakimin görevi ihmal ve suiistimalden yargılandıklarını belirterek, “ Bunların içinde, 2016 sonrası FETÖ terör örgütü irtibatı, iltisakı nedeniyle görevden ihraç edilen hâkim, savcıların da birtakım verdikleri kararlarla ilgili şikayetler de söz konusu ve  bunların terör örgütü üyesi olma saikiyle karar vermiş olması dikkate alınarak bunlarla ilgili de kovuşturma izni verilmişti ve bunlar şu ana kadar devam ediyor. Onlarla ilgili kovuşturmalar bittikten sonra da gerekli disiplin işlemi yapılıyor” dedi. 

842 HAKİME DİSİPLİN SORUŞTURMASI AÇILDI

Koç, Kurul müfettişleri tarafından 846 hakim hakkında disiplin incelemesi ve soruşturmasının devam ettiğini bildirerek, “ En önemli konularımızdan birisi hâkim, savcılarımızın meslek etik ilkelerine uyması, adil, sağlıklı bir şekilde karar vermelerini sağlamaktır” diye konuştu. Koç, mahkemeler tarafından alınan kararların Yargıtay’da onanma ve bozma oranlarının da  dikkate alındığını belirterek, bu kararların hakimlerin terfilerinde etkili olduğunu vurguladı.

KADIN HAKİM VE SAVCI SAYISINI AÇIKLADI

Türkiye’de 21 bin 993 hakim ve savcının bulunduğunu bildiren Koç, hakimlerin yüzde 36.3’ünün, savcıların ise yüzde 15’inin kadınlardan oluştuğunu açıklarken, sadece Sinop ve iki ilçede kadın başsavcı olduğunu belirtti.

YARGITAY CEZA GENEL KURULU BAŞKANI YEŞİL: “ TUTUKLULUK KONUSUNDA ZORLANDIĞIMIZ HUSUSLAR VAR”

Komisyona Yargıtay Ceza Genel Kurulu Başkanı Eyüp Yeşil de bilgi verdi. Yeşil, Demokrasiye, kuvvetler ayrılığı ilkesine sonsuz inançlarının olduğunu, bu doğrultuda hakimlerin de kanunlara, Anayasa’ya göre karar vermek zorunda olduklarının altını çizerek ““Zorlandığımız hususun biri de tutukluluk konusudur. Bakın, toplumun önemli kesimi bizi şu şekilde eleştiriyor: “Niye bu kadar uzun tutukluluk, niye tutuklu yargılıyorsunuz?” Asıl olan tutuksuz yargılamadır ama bazı suçlarda veya bunları nasıl tutuklama olmaz bu nasıl dışarıda dolaşır şekilde, gerçekten Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde de Anayasa Mahkemesinde de en fazla da ihlal yediğimiz hususlar bu tutukluluk durumuyla ilgili” dedi.

“ BİZİ RAHATSIZ EDEN KARARLAR VAR”

Yeşil, “Teşkilatımız özellikle FETÖ mensubu 4 bine yakın hâkim ve savcı bu teşkilattan atılınca ki bu hâkimler, önemli mahkemelerde görev alan hâkimlerdi, bunların yerine yeniden yeni hukuk fakültesi mezunu, belki stajını bile tam yapamamış, zorunlu atama yapmak zorunda kalındı yani deneyimsiz hâkimler ki bizde yine bir söz vardır: “On yıl geçmeden hâkim yetişmez” diye en az on yıl görev yapması lazım. Yani deneyimsiz hâkimlerden dolayı gerçekten bizi de hakikaten rahatsız eden kararlar var. Biz de yıllarca ağır ceza başkanlığı, ceza hakimliği yaptık. Bazen olayları televizyondan izlediğimiz zaman “Ya bu nasıl tutuklanmaz?” diye içimizden geçiyor, sonra sosyal medyada bir yoğun bir propaganda ve bir tutuklama kararı çıkıyor, sonra da hâkim bunu tutuklama kararını infaz ediyor. Yani aslında bu yargı için de itibar açısından ciddi bir kayıp. Halbuki bu olay tutuklanacaksa baştan tutuklayacaksın. Evet, istisnalar olabilir, hatalar olabilir ama genelde de bu yolun izlenmesi de bizleri de rahatsız edici durum ama Anayasa’nın açık hükmü de “Hâkimlere emir ve talimat verilmez.” Yani biz yargının en üst seviyesinde de olsak hiçbir konuda, hiçbir hâkime emir talimat verilmez. Yani bozma kararlarımızda bile “Şu delilleri böyle takdir etmişsin, böyle takdir etmen daha doğru olur.” şeklinde kararlar veriyoruz. Ceza indirimi konusunda haklı ifadeler var, bizi de rahatsız ediyor. Kadın hakları özellikle kadına karşı şiddette ifade ettiğim maddelerde bir artırım nedeni var, doğrudan soruşturulması gerekiyor, çünkü bir şekilde kadını razı edip şikâyetten vazgeçtiriliyor, etkin bir soruşturma yöntemi olmuyor, bazı mahzurlar da yaratmasına rağmen fayda-zarar dengesine baktığınız zaman şikâyete tabi olmasının değil de doğrudan soruşturulması daha olumlu sonuç doğurur diye düşünüyorum. Doğru yapmaya çalışıyoruz, her kararımız mutlaka eleştirilebilir her kararımızın doğru olduğu iddiasında değiliz ama elbette ki bu sistem içinde de bu kararı düzelt, işte bireysel başvuru var, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi var, bu şekilde bu yöntemler de düzeltilebiliyor diyoruz.”

YARGITAY CEZA GENEL KURUL ÜYESİ FATİH AKDOĞAN

Komisyona bilgi veren Yargıtay Ceza Genel Kurul Üyesi Fatih Akdoğan’da yargının içinde bulunduğu durumu anlatırken, 84 milyonluk bir ülkede 22 bin hakim ve savcı bulunduğunun altını çizerek, alınan bazı kararları anlamakta zorlandığını kaydetti. Akdoğan : “Benim kendi ailem zaman zaman haberleri izleyip soru soruyorlar. “Oğlum, mahkeme böyle bir karar vermiş ne düşünüyorsun, nasıl bir karar bu?” diyor, ben onlara dahi izah edemiyorum bu kararı. Klasik söylemimiz şu: Dosyasına bakmak lazım. Takdir indirimi lehe veya aleyhe değerlendirmesi zorunlu ama elbette hiçbir pişmanlık göstermemiş “Yine olsa yine yaparım.” demiş bir kişiye veya eylemin işleniş şekli… İşte, hanımefendi 80 bıçak vurmuş, 70 bıçak vurmuş, kafasını kesmiş böyle bir kişiyi de TCK 62’nin uygulanmasını ben şahsi adalet anlayışım açısından yerinde görmüyorum ama bu maddeyi asla kaldıramayız . Bu madde olaysal uygulama açısından hâkimin elinde her zaman bulunmalı. Ha, bunu doğru kullanan hâkimi alkışlarız, yanlış uygulayanı da not anlamında eleştiririz, kararını bozarız.