26 Ekim 2026 · Pazartesi · Özel Haberin Kaynağı
SON TV
SON DAKİKA
Adalet Bakanlığı

ADALETTE UZLAŞTIRMA VURGUSU! Adalet Bakanı Akın Gürlek’ten onarıcı adalet mesajı: 36 başsavcı ve 10 uzlaştırmacıya ödül verildi!

Adalet Bakanı Akın Gürlek, Uzlaştırma Ödül Töreni ve Alternatif Çözümlerde 10. Yıl Sempozyumu'na katılarak ceza adaletinde alternatif çözüm yöntemlerinin önemine dikkat çekti. Onarıcı adalet anlayışının mağdurun zararının giderilmesini, failin sorumluluk üstlenmesini ve toplumsal barışın güçlendirilmesini hedeflediğini belirten Gürlek, uzlaştırma süreçlerinde gönüllülük ve hukuki güvencelerin esas olduğunu vurguladı. Program kapsamında 36 başsavcı ile 10 uzlaştırmacıya ödül verildi.

SON TV / ANKARA

Adalet Bakanı Akın Gürlek, 26 Ekim 2026 tarihinde düzenlenen Uzlaştırma Ödül Töreni ve Alternatif Çözümlerde 10. Yıl Sempozyumu’na katıldı.

Ceza adalet sisteminde alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinin ele alındığı programda, uzlaştırma uygulamalarının gelişimi, mağdur haklarının korunması, uyuşmazlıkların yargılama öncesinde çözülmesi ve onarıcı adalet anlayışının güçlendirilmesi konuları öne çıktı.

Bakan Gürlek, yaptığı konuşmada alternatif çözüm yöntemlerinin adalet sisteminin önemli bir parçası olduğunu belirterek uyuşmazlıkların niteliğine uygun, hızlı ve etkili yöntemlerle sonuçlandırılmasının önemine işaret etti.

Törende uzlaştırma çalışmalarındaki başarıları dolayısıyla 36 başsavcı ve 10 uzlaştırmacı ödüllendirildi.

GÜRLEK: ALTERNATİF ÇÖZÜM YOLLARI ADALETTEN VAZGEÇMEK DEĞİLDİR

Adalet Bakanı Akın Gürlek, sempozyumda yaptığı konuşmada alternatif çözüm yollarının ceza adalet sistemindeki işlevini anlattı.

Bu yöntemlerin adaletten vazgeçmek anlamına gelmediğini vurgulayan Gürlek, uyuşmazlıkların niteliğine uygun yöntemlerle, mümkün olan en kısa sürede ve etkili biçimde çözümlenmesinin amaçlandığını belirtti.

Bakan Gürlek, uyuşmazlıkların daha kısa sürede sonuçlandırılmasının vatandaşların duruşmaya katılmak için işlerinden izin alma, yol masrafına katlanma ve yaşadıkları olayları tekrar anlatma gibi yüklerini de azaltacağını ifade etti.

Alternatif çözüm yöntemlerinin yalnızca dosya sayısını azaltmaya yönelik olmadığını belirten Gürlek, yargısal kaynakların daha verimli kullanılmasının ve adalet hizmetlerinin niteliğinin yükseltilmesinin de hedeflendiğini söyledi.

ONARICI ADALETTE MAĞDURUN ZARARININ GİDERİLMESİ ESAS

Bakan Gürlek, konuşmasında onarıcı adalet anlayışına ayrı bir yer ayırdı.

Ceza adaletinin yalnızca suçun işlenip işlenmediği veya uygulanacak yaptırım üzerinden değerlendirilmesinin, uyuşmazlığın insani ve toplumsal boyutlarını eksik bırakabileceğine dikkat çekti.

Gürlek, onarıcı adalet anlayışının mağdurun zararının giderilmesini, yaşadığı mağduriyetin dikkate alınmasını ve kendisini ilgilendiren süreçlerde söz sahibi olmasını amaçladığını ifade etti.

Bu yaklaşımın fail bakımından da sorumluluk üstlenmeyi esas aldığını belirten Gürlek, kişinin davranışlarının sonuçlarını anlamasının ve mümkün olduğu ölçüde zararın giderilmesine katkı sağlamasının önemine işaret etti.

UZLAŞTIRMA SÜREÇLERİNDE GÖNÜLLÜLÜK VE HUKUKİ GÜVENCE VURGUSU

Adalet Bakanı Gürlek, onarıcı adalet anlayışının mağdurun uzlaşmaya zorlanması anlamına gelmediğinin altını çizdi.

Uzlaştırma süreçlerinin tarafların özgür iradelerine dayanması gerektiğini belirten Gürlek, hukuki güvencelerin korunmasının ve kamu yararının gözetilmesinin temel ilkeler olduğunu vurguladı.

Bu kapsamda uzlaştırmanın, mağdurun haklarından vazgeçmeye zorlandığı bir mekanizma olarak değil, tarafların haklarının korunduğu ve uyuşmazlığın hukuki çerçevede çözüldüğü bir yöntem olarak uygulanması gerektiğini ifade etti.

2017’DEN BU YANA 2 MİLYONDAN FAZLA DOSYADA UZLAŞMA

Bakan Gürlek, uzlaştırma uygulamalarının sonuçlarına ilişkin önemli veriler de paylaştı.

Gürlek, 2017 yılından bugüne kadar 2 milyondan fazla dosyada mağdur ile şüphelinin uzlaştığını açıkladı.

Alternatif çözüm yöntemlerinin 2025 yılında asliye ceza ve çocuk mahkemelerinde ilk kez açılan kamu davalarının sayısında yüzde 33 oranında azalma sağladığını belirten Gürlek, bu sonuçların yargının iş yükünün azaltılması açısından önemli olduğunu ifade etti.

UZLAŞTIRMA KURUMUNDA 10 YILLIK GELİŞİM

Bakan Gürlek, uzlaştırmanın Türk ceza adalet sistemine ilk kez 2005 yılında dahil edildiğini, Aralık 2016’da gerçekleştirilen düzenlemelerle uygulamanın önemli ölçüde geliştirildiğini anlattı.

2016 yılında Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü bünyesinde Alternatif Çözümler Daire Başkanlığının kurulduğunu hatırlatan Gürlek, Cumhuriyet başsavcılıkları bünyesinde de uzlaştırma bürolarının oluşturulduğunu belirtti.

Eğitim, sınav, sicil ve denetim mekanizmalarıyla uzlaştırma sisteminin kurumsal yapısının güçlendirildiğini ifade eden Gürlek, hâlihazırda 30 binden fazla uzlaştırmacının görev yaptığını açıkladı.

UZLAŞTIRMADA SOSYAL DAYANIŞMA ÖRNEKLERİ

Bakan Gürlek, uzlaştırma süreçlerinde tarafların yalnızca maddi zararların karşılanması konusunda değil, toplumsal dayanışmaya katkı sağlayan yükümlülüklerde de anlaşabildiğini anlattı.

Gürlek’in aktardığı örnekler arasında ihtiyaç sahiplerine ve yardım kuruluşlarına bağış yapılması, fidan dikilmesi, öğrencilere kırtasiye yardımı sağlanması, engelli vatandaşlara akülü araç temin edilmesi ve kan ile kök hücre bağışı yer aldı.

Bakan Gürlek, bu tür uygulamaların toplumsal yardımlaşma ve dayanışma duygusunu güçlendirdiğini, uzlaşmanın taraflar arasındaki ilişkilerin barışçıl yöntemlerle yeniden kurulmasına da katkı sunduğunu belirtti.

36 BAŞSAVCI VE 10 UZLAŞTIRMACIYA ÖDÜL

Uzlaştırma Ödül Töreni ve Alternatif Çözümlerde 10. Yıl Sempozyumu kapsamında, uzlaştırma çalışmalarındaki başarıları dolayısıyla 36 Cumhuriyet başsavcısı ile 10 uzlaştırmacıya ödül verildi.

Ödül töreninde, Cumhuriyet başsavcılıklarının uzlaştırma uygulamalarındaki çalışmaları ve uzlaştırmacıların uyuşmazlıkların çözümüne sağladıkları katkılar öne çıktı.

Çorum Cumhuriyet Başsavcılığının da uzlaştırma uygulamalarındaki başarısı nedeniyle Adalet Bakanı Akın Gürlek tarafından takdirnameyle ödüllendirildiği bildirildi.

BAKAN GÜRLEK’TEN ADALETİN YÜZYILI MESAJI

Adalet Bakanı Gürlek, konuşmasının sonunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Türkiye Yüzyılı hedefleri doğrultusunda adalet hizmetlerinin geliştirilmesine yönelik çalışmaların sürdürüleceğini belirtti.

Yargı teşkilatının iş yükünün yönetilebilir hâle getirilmesinin yanı sıra vatandaşlara sunulan adalet hizmetinin kalitesinin sürekli yükseltilmesini hedeflediklerini ifade etti.

Gürlek, alternatif çözüm yöntemlerinin geliştirilmesi, kurumlar arası iş birliğinin artırılması, uygulama verilerinin düzenli değerlendirilmesi ve başarılı örneklerin yaygınlaştırılması yönündeki çalışmaların devam edeceğini kaydetti.

ETİKETLER:#AkınGürlek #AdaletBakanlığı #Uzlaştırma #OnarıcıAdalet #CumhuriyetBaşsavcılığı #AlternatifÇözümler #SonTV