SON TV

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Millete Sesleniş konuşması yaptı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ayasofya'nın yeniden cami statüsü kazanarak ibadete açılmasının ardından ilk Millete Sesleniş konuşmasını yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Millete Sesleniş konuşması yaptı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, milletine verdiği sözü tuttu. Ayasofya müze statüsünden çıkarılması için süreci başlattı. Bugün nihayete eren sürecin ardından Ayasofya ‘resmen’ cami oldu.

Danıştay 10. Dairesi, 24 Kasım 1934 tarihli Ayasofya’nın müze statüsüne geçmesi kararını iptal eden kararı verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, müze statüsü zincirinden kurtulan Ayasofya’nın yeniden cami olması ve ibadete açılması kararını imzaladı. Hemen ardından çıkan mükerrer Resmi Gazete’de yayınlanan kararla Ayasofya artık Ayasofya Cami oldu.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 20.53’te Millete Sesleniş konuşması yapacağını duyurdu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Millete Sesleniş konuşmasından önemli satır başları şöyle:

Ayasofya yeniden cami oalrak hizmet verecektir. Müze statüsünden çıkmasıyla birlikte Ayasofya Camisi’ne ücretli giriş uygulamasını da kaldırıyoruz

İnsanlığın ortak mirası Ayasofya, yeni statüsüyle herkesi kucaklamaya, çok daha samimi, çok daha özgün şekilde devam edecek.

İLK NAMAZ 24 TEMMUZ’DA

Ayasofya’da ilk namaz 24 Temmuz Cuma günü kılınacaktır.

Uluslararası alanda bu konuda ortaya konan her türlü görüşü elbette anlayışla karşılarız. Ancak, Ayasofya’nın hangi amaçla kullanılacağı konusu, Türkiye’nin egemenlik haklarıyla ilgilidir.

Herkesi, ülkemizin yargı ve yürütme organları tarafından alınan Ayasofya kararına saygılı olmaya davet ediyorum

Bu konuda, görüş belirtmenin ötesindeki her türlü tavrı ve ifadeyi, bağımsızlığımızın ihlali olarak kabul ederiz.

Bu kararın arkasında duran tüm siyasi partilere ve liderlerine STK’lara, milletimizin her bir ferdine şükranlarımı sunuyorum.

GİRİŞ ÜCRETİ KALDIRILIYOR

Ayasofya yeni yüzüyle herkesi kucaklayacak. Ücretli giriş uygulaması kaldırılıyor.

Farklı inançlara hoşgörüyle bakmak dinimizin emridir.

Türk milletinin Ayasofya üzerindeki hakkı, yaklaşık 1500 yıl önce bu eseri ilk inşa edenlerden daha az değildir. Tam tersine yaptığı katkılar ve güçlü sahiplenişi itibarıyla milletimizin, bugün insanlık mirasının en önemli eserleri arasında gösterilen Ayasofya üzerindeki hakkı daha fazladır.

Ülkemizde ibadete açık 435 kilise, sinagog ve havra bulunuyor. Bu manzara, farklılıklarımızı zenginlik olarak gören anlayışımızın tezahürü.

Tek parti döneminde alınan bu karar, tarihe ihanet olmanın yanında hukuka da aykırıydı. Çünkü Ayasofya ne devletin ne de herhangi bir kurumun malı değil, vakıf mülküdür.

Vatikan’ın müzeye dönüştürülerek ibadete kapatılmasını talep etmekle Ayasofya’nın müze olarak kalmasında ısrarcı olmak aynı mantığın ürünü.