Adana burmasının ilginç hikayesi!

altın bilezik

altın bilezik

Özellikle yastıkaltının en önemli tercihlerinden biri olan Adana burmasının hikayesi herkesi şaşırtıyor.

KUR YAPAN YILAN

Yatırım amaçlı veya düğün hazırlığındakilerin en çok tercih ettiği takılardan Adana burmasının ilham kaynağının, Hititler dönemine uzanan, birbirine kur yapan yılan figürü olduğu bildirildi.

Adana Kuyumcular Odası Başkanı Oğuz Başman, AA muhabirine, külçe altının eritilerek titizlikle usta ellerde işlendikten sonra gelinlerin hayalini süsleyen Adana burmasına nasıl dönüştüğünü anlattı.

Külçe altının atölyede elektrikli veya tüplü ocaklarda eritilip silindirle tel şekli verildiğini belirten Başman, şunları kaydetti:

“Burma, yumurta baş, Tarsus örgüsü gibi takıların üretimi için bu telleri kullanıyoruz. İki tel, düğümleme ya da sarma yöntemiyle birleştirilir. Gramına göre kilit başları belirlenir. Ocakta kilit başları yeniden dökülür ve buna göre kaynak yapılarak bilezik kilitlenecek şekle getirilir. Bilezik düzeltildikten sonra tesfiyeye alınıp parlaklık kazandırılır. Ardından ‘mazkal’ denilen çelik bilye ve çubuklara sürtünerek parlatma işlemine geçilir. 15-20 dakikalık işlemin ardından ürünümüz vitrinde müşterilerimizin beğenisine sunulur.”

YILANLARIN AŞKI

Adana burmasına, yılanın ilham kaynağı olduğunu anlatan Başman, “Adana burması, birbirine kur yapan yılan figüründen esinlenilerek üretilmiş. Bu figürün geçmişi Hititler dönemine kadar uzanır. Tel şeklideki altın, figürdeki gibi kıvratılıp, Adana burması elde ediliyor. Bu takı, yöremize özgüdür” dedi.

Adana burmasının, kullanılan altının ayarı ve kalınlığına göre fiyatının 100 liradan başladığını ifade eden Başman, “Her keseye uygun burma yapıyoruz. 9 bin liranın üstündeki burmayı özel siparişle yapıyoruz. Talep edilirse 20 bin liraya kadar burma üretebiliriz” diye konuştu.

Başman, altın fiyatlarındaki dalgalanmaya rağmen vatandaşların yatırım amaçlı Adana burması aldığını da kaydetti.


SON HABERLER

İlgili Haberler

Exit mobile version