26 Ekim 2026 · Pazartesi · Özel Haberin Kaynağı
SON TV
SON DAKİKA
Adalet Bakanlığı

UZLAŞTIRMADA BAŞARIYA ÖDÜL! Adalet Bakanı Akın Gürlek uzlaştırmada başarılı başsavcıları ödüllendirdi!

Adalet Bakanı Akın Gürlek’in katılımıyla Ankara’da düzenlenen Uzlaştırma Ödül Töreni ve Alternatif Çözümlerde 10. Yıl Sempozyumu’nda, uzlaştırma uygulamalarında başarılı olan Cumhuriyet başsavcılıkları ve uzlaştırmacılar ödüllendirildi. Törende ödül alan başsavcılardan 27’sinin isimleri ve görev yerleri belli oldu. Ankara, Van, Trabzon, Kayseri, Erzurum ve Konya’nın da aralarında bulunduğu farklı adliyelerde görev yapan başsavcılar ödül listesinde yer aldı. Bakan Gürlek ise 2017 yılından bu yana 2 milyondan fazla dosyada uzlaşma sağlandığını açıkladı.

SON TV / ANKARA

Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 26 Ekim 2026 tarihinde Ankara’da düzenlenen Uzlaştırma Ödül Töreni ve Alternatif Çözümlerde 10. Yıl Sempozyumu, yargı teşkilatının üst düzey temsilcilerini bir araya getirdi.

Adalet Bakanı Akın Gürlek’in katıldığı programa Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Başkanvekili Fuzuli Aydoğdu, HSK Birinci Daire Başkanı Turan Kuloğlu, yargı mensupları, hukukçular ve uzlaştırmacılar katıldı.

Törende, ceza adalet sisteminde alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinin geliştirilmesine katkı sağlayan Cumhuriyet başsavcılıklarının çalışmaları değerlendirildi.

ÖDÜL ALAN 27 CUMHURİYET BAŞSAVCISININ İSİMLERİ BELLİ OLDU

Uzlaştırma uygulamalarındaki başarıları nedeniyle ödül aldığı bildirilen 27 Cumhuriyet başsavcısının isimleri ve görev yerleri şöyle:

Ankara Cumhuriyet Başsavcısı: Aykut ÇELİK

Van Cumhuriyet Başsavcısı: Osman KARA

Trabzon Cumhuriyet Başsavcısı: Sedat ÇELİK

Kayseri Cumhuriyet Başsavcısı: Habib KORKMAZ

Erzurum Cumhuriyet Başsavcısı: Adem AYDEMİR

Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcısı: Murat ÖZCAN

Eskişehir Cumhuriyet Başsavcısı: Ferhat DENİZ

Iğdır Cumhuriyet Başsavcısı: Onur YILMAZ

Tarsus Cumhuriyet Başsavcısı: Gürkan ÖZKAYNAK

Elazığ Cumhuriyet Başsavcısı: Aşkın YEĞİN

Çanakkale Cumhuriyet Başsavcısı: Dr. Ali ÖZTÜRK

Edirne Cumhuriyet Başsavcısı: Tuğan SARICA

Malatya Cumhuriyet Başsavcısı: Ömer METE

Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcısı: Ramazan Murat TİRYAKİ

Balıkesir Cumhuriyet Başsavcısı: Abdulkadir AKIN

Mardin Cumhuriyet Başsavcısı: Hakan HANAY

Şebinkarahisar Cumhuriyet Başsavcısı: Zeynep ARIK

Çorum Cumhuriyet Başsavcısı: Ahmet BEKTAŞ

Osmaniye Cumhuriyet Başsavcısı: Tolga Han ALTINAY

Karaman Cumhuriyet Başsavcısı: Tuba ERSÖZ ÜNVER

Akşehir Cumhuriyet Başsavcısı: Mustafa ABUR

Denizli Cumhuriyet Başsavcısı: Mustafa AKBULUT

Sivas Cumhuriyet Başsavcısı: Mehmet Akif AKTAŞ

Silivri Cumhuriyet Başsavcısı: Barış KURT

Tatvan Cumhuriyet Başsavcısı: Mehmet ATEŞ

Konya Cumhuriyet Başsavcısı: Mehmet UZUN

Erbaa Cumhuriyet Başsavcısı: Cihat PALA

BAŞSAVCILIKLARIN UZLAŞTIRMA ÇALIŞMALARI ÖDÜLLENDİRİLDİ

Program kapsamında, Cumhuriyet başsavcılıklarının uzlaştırma büroları aracılığıyla yürüttükleri çalışmalar ve alternatif çözüm yöntemlerinin ceza adalet sistemine katkıları öne çıktı.

Ödül alan başsavcılıklar arasında bulunan Çorum Cumhuriyet Başsavcılığının uzlaştırma uygulamalarında ilk kez başarılı iller arasında yer aldığı bildirildi.

Çorum Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Bektaş’ın, Adalet Bakanı Akın Gürlek’in elinden takdirname aldığı belirtildi.

BAKAN GÜRLEK: 2 MİLYONDAN FAZLA DOSYADA UZLAŞMA SAĞLANDI

Adalet Bakanı Akın Gürlek, törende yaptığı konuşmada uzlaştırma uygulamalarının ceza adalet sistemindeki önemine dikkat çekti.

2017 yılından bugüne kadar 2 milyondan fazla dosyada mağdur ile şüphelinin uzlaştığını açıklayan Gürlek, alternatif çözüm yöntemlerinin uyuşmazlıkların daha kısa sürede sonuçlandırılmasına katkı sağladığını belirtti.

Bakan Gürlek, 2025 yılında alternatif çözüm yöntemleri sayesinde asliye ceza ve çocuk mahkemelerine ilk kez açılan kamu davalarının sayısında yüzde 33 oranında azalma sağlandığını ifade etti.

UZLAŞTIRMADA GÖNÜLLÜLÜK VE MAĞDUR HAKLARI VURGUSU

Konuşmasında onarıcı adalet anlayışına da değinen Bakan Gürlek, alternatif çözüm yöntemlerinin cezasızlık anlamına gelmediğini vurguladı.

Uzlaştırmanın mağdurun zararının giderilmesini, tarafların özgür iradeleriyle çözüm sürecine katılmasını ve uyuşmazlıkların hukuki güvenceler çerçevesinde sonuçlandırılmasını amaçladığını belirtti.

Gürlek, alternatif çözüm yöntemlerinin geliştirilmesiyle birlikte yargı hizmetlerinin daha hızlı ve etkili yürütülmesinin hedeflendiğini kaydetti.

ALTERNATİF ÇÖZÜMLERDE 10 YILLIK SÜREÇ DEĞERLENDİRİLDİ

Sempozyumda uzlaştırma sisteminin kurumsal gelişimi de ele alındı.

Türk ceza adalet sistemine 2005 yılında dahil edilen uzlaştırma uygulamasının, 2016 yılında gerçekleştirilen düzenlemelerle güçlendirildiği belirtildi.

Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü bünyesinde Alternatif Çözümler Daire Başkanlığının kurulması ve Cumhuriyet başsavcılıklarında uzlaştırma bürolarının oluşturulmasıyla uygulamanın kurumsal altyapısı geliştirildi.

Bakan Gürlek, Türkiye genelinde 30 binden fazla uzlaştırmacının görev yaptığını açıkladı.

ETİKETLER:#AkınGürlek #AdaletBakanlığı #CumhuriyetBaşsavcıları #Uzlaştırma #UzlaştırmaÖdülTöreni #HSK #Yargı #SonTV