6 Kasım 2026 · Cuma · Özel Haberin Kaynağı
SON TV
SON DAKİKA
Adalet Bakanlığı

ESKİ BAKAN TUTUKLANDI! Fon soruşturmasında Fatma Betül Sayan Kaya tutuklanarak cezaevine gönderildi!

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen fon soruşturmasında önemli bir gelişme yaşandı. Eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, sermaye piyasası işlemlerine ilişkin iki ayrı suçlamayla sevk edildiği nöbetçi sulh ceza hâkimliğince tutuklandı. Eşi İlyas Kaya ile eski SPK Başkanı İbrahim Ömer Gönül hakkında ise adli kontrol kararı verildi.

SON TV / İSTANBUL

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terörizmin Finansmanı ve Aklama Suçları Soruşturma Bürosu tarafından sermaye piyasalarındaki işlemlerle ilgili yürütülen kapsamlı fon soruşturmasında yeni bir aşamaya geçildi.

Soruşturma kapsamında yeniden ifadeye çağrılan eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, savcılıktaki işlemlerinin tamamlanmasının ardından tutuklama talebiyle nöbetçi sulh ceza hâkimliğine sevk edildi.

Hâkimlik, Kaya’nın tutuklanmasına karar verdi.

İKİ AYRI SUÇLAMADAN TUTUKLANDI

Fatma Betül Sayan Kaya hakkında savcılık tarafından iki ayrı suçlama yöneltildi.

Bunlar:

  • Sermaye Piyasası Kanunu’na muhalefet
  • Suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma

Savcılık, soruşturma dosyasında yer alan sermaye piyasası işlemleri, hisse alım satım hareketleri ve elde edilen bulgular doğrultusunda Kaya’nın tutuklanmasını talep etti.

Nöbetçi sulh ceza hâkimliği, yapılan değerlendirme sonucunda tutuklama kararı verdi.

EŞİ VE ESKİ SPK BAŞKANI SERBEST BIRAKILDI

Aynı soruşturma kapsamında eski Bakan Fatma Betül Sayan Kaya’nın eşi İlyas Kaya ile eski Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı İbrahim Ömer Gönül de şüpheli sıfatıyla yeniden ifade verdi.

Savcılık, iki şüpheliyi adli kontrol tedbirlerinin uygulanması talebiyle sulh ceza hâkimliğine sevk etti.

Hâkimlik, İlyas Kaya ve İbrahim Ömer Gönül’ün adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasına karar verdi.

TUTUKLAMAYA SEVK YAZISINDA DİKKAT ÇEKEN TESPİTLER

Fatma Betül Sayan Kaya hakkında hazırlanan tutuklamaya sevk yazısında, Özata Denizcilik Sanayi ve Ticaret AŞ’nin (OZATD) hisselerinde gerçekleştirilen işlemlere yer verildi.

Sevk yazısında, Sermaye Piyasası Kurulu tarafından hazırlanan raporda, Kaya’nın kamuya açıklanmamış ve yatırımcı kararlarını etkileyebilecek nitelikteki bilgilere sahip olduğuna ilişkin değerlendirmeler bulunduğu belirtildi.

İncelenen işlem kayıtlarında, Tera Grubu’na bağlı şirket ve fonların OZATD hisselerinde yoğun alım işlemleri gerçekleştirdiğinin tespit edildiği aktarıldı.

16 EYLÜL’DEKİ HİSSE İŞLEMİ İNCELENDİ

Soruşturmanın dikkat çeken ayrıntılarından biri de Fatma Betül Sayan Kaya’nın hisse satış işlemlerinin zamanlaması oldu.

Savcılığın sevk yazısına göre Kaya, OZATD hisselerini Nisan 2026’da satın aldı.

Soruşturma dosyasında, söz konusu hisselerin 16 Eylül 2026 tarihinde Tera Yatırım Menkul Değerler AŞ’ye virman yoluyla devredildiği ve satış bedelinin aynı gün Kaya’nın hesabına yatırıldığı belirtildi.

Fonlarla ilgili tasfiye kararının ise 17 Eylül 2026 tarihinde alındığı kaydedildi.

Bu nedenle tasfiye kararından bir gün önce gerçekleştirilen işlem, soruşturma kapsamında incelemeye alındı.

PARA AYNI GÜN HESABA GEÇTİ

Tutuklamaya sevk yazısında, hisse satışlarında normal şartlarda uygulanan takas süresine de dikkat çekildi.

OZATD hisselerinde olağan takas süresinin iki iş günü olduğu, buna karşılık Kaya’nın hisselerinin virman yoluyla devredildiği ve bedelin aynı gün hesabına aktarıldığı belirtildi.

Savcılık, bu işlemin zamanlamasını ve gerçekleştirilme şeklini soruşturma dosyasındaki diğer bulgularla birlikte değerlendirdi.

TERA GRUBU YÖNETİCİLERİYLE GÖRÜŞMELER DOSYADA

Sevk yazısında, Kaya’nın Tera Grubu yöneticilerinden Erdin Özel ile geçmişe dayanan bir tanışıklığının bulunduğu ve hisse yatırımı sürecinde görüşmelerin devam ettiği bilgisine yer verildi.

Kaya’nın Tera Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Emre Tezmen ile de görüştüğünü ifade ettiği aktarıldı.

Savcılık, Kaya’nın ilk kez borsa yatırımı yapmasına rağmen yüksek tutarlı işlem gerçekleştirmesini, hisse alım satım zamanlamasını ve Tera Grubu yöneticileriyle temaslarını birlikte değerlendirdi.

Bu değerlendirmeler, savcılığın tutuklama talebine dayanak gösterdiği hususlar arasında yer aldı.

Söz konusu tespitler soruşturma aşamasındaki iddia ve değerlendirmelerden oluşuyor.

SORUŞTURMA ÇOK YÖNLÜ SÜRÜYOR

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü fon soruşturmasında sermaye piyasalarındaki işlemler, şüpheliler arasındaki bağlantılar ve hisse hareketleri incelenmeye devam ediyor.

Eski Bakan Fatma Betül Sayan Kaya’nın tutuklanmasıyla soruşturmada yeni bir adli aşamaya geçilirken, dosya kapsamındaki diğer şüphelilere ilişkin işlemler de sürüyor.

Kaya hakkındaki tutuklama kararı, kesinleşmiş bir mahkûmiyet hükmü niteliği taşımıyor. Soruşturma kapsamında yöneltilen suçlamalar yargı sürecinde değerlendirilecek.

ETİKETLER:#FatmaBetülSayanKaya #FonSoruşturması #SonDakika #İstanbulCumhuriyetBaşsavcılığı #SPK #SermayePiyasası #TeraYatırım #ÖzataDenizcilik #İlyasKaya #İbrahimÖmerGönül #Tutuklama #SonTV