SON TV

İlginç Mahkeme Dosyaları

KENDİNİ ÖLÜ GÖSTEREREK NÜFUSDAN DÜŞÜREN ADAM

Olay Pütürge’de geçer. A. Ö.’nın çevresine 27 milyar borcu bulunmaktadır. Bu borçtan kendisini ölü gösterip nüfus kaydından düşürerek kurtulacağını düşünür. Ancak bir sorun vardır: Öldüğü kayıtlara girerse Malatya Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan aldığı aylık ne olacaktır?

Bunun da çaresini bulur. Eşi ve çocukları harekete geçecek, kendilerine babalarının maaşlarını bağlatacaktır. Sonunda 31.12.2007 tarihinde öldüğüne dair mernis ölüm formunu “beyanda bulunan” olarak köy muhtarı doldurur ve oğluyla birlikte babası ölmediği halde nüfus müdürlüğüne teslim ederek ölü gösterirler. A.Ö. ölüm kaydının nüfusa düşmesi üzerine eşi olan Ayşe’ye ve iki çocuğuna aylık bağlanması için müracaat edilir. Sonra da aylıklarını Ziraat Bankası ATM’den çekmeye başlarlar. Bu arada babasının borçlu olduğu resmi ve gayri resmi kurumlara da ölü kağıdını göstererek borcun düşülmesini isterler.

Köy muhtarı ise A.Ö.’nün kendisini kardeşi Mustafa olarak tanıttığını, köy büyük olduğundan herkesi tanıyamadığını ve ona güvenerek inandığını, ölü kâğıdını doldurduğunu ifade eder.

Anne ve iki çocuk tıkır tıkır dul ve yetim maaşlarını aylarca çekerler. Ancak hesaplamadıkları bir durum vardır: A.Ö. bir gün hastalanır ve hastaneye yatmak zorunda kalır. Kendisine kimlik ve SGK kartı sorulur. A.Ö. başka kılığa giremez zor durumda kalır. SGK’sı olmadığını, fakir olduğunu söyler. O sırada A.Ö.’yü tanıyan bir köylüsü ona gerçek ismiyle seslenince hastane görevlileri bu garipliğin farkına varırlar. Sonra görülür ki A.Ö. nüfus kaydında ölmüş görünmektedir. Suç duyurusunda bulunurlar.

Şimdi A.Ö. ile birlikte eşi Ayşe, iki çocuğu ve ayrıca bu işe bilmeyerek karıştığını iddia eden köy muhtarı mahkemede “sahte evrak tanzimiyle nüfusa ölüm kaydını düşürtmek suretiyle eyleme katılmak” ve “ölmediğini bildiği halde A.Ö. ile ilgili olarak Sosyal Güvenlik Kurumu’na müracaatta bulunarak, kurumdan aylık almak suretiyle iştirak halinde Kamu Kurumu aleyhine dolandırıcılık” suçlarıyla yargılanmaktadır. Bu iş anlaşılana kadar anne Ayşe 10.500 TL, çocuklar ise 5.200’er TL çekmişlerdir. Mahkeme bu parayı da onlardan tahsil etmek ister.

5235 Sayılı Kanun’un 12. maddesine göre isnat edilen suçtan ve bu suç ile birlikte işlenen diğer suçlardan dolayı şüpheliler yargılanmaya başlanır. Ancak yargılamanın Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılması gerektiğinden ilgili mahkemeye sevk edilir.

Dava halen sürmektedir. Bu ilginç suç bize insanların maddi menfaat için babalarını bile ölü göstererek nüfustan kayıtlarını düşürebileceklerini göstermektedir. Bu da toplumda ahlaki değerlerin yozlaştığına bir işarettir.

YAZARIN SON YAZILARI
Yaşlılıkta cinsellik - 17 Şubat 2017
Anne ile sohbet - 10 Mayıs 2016
Yürüyüş - 2 Ocak 2016
İyilik terapisi - 6 Ekim 2015