SON TV

Çiğ Yumurta Zararlı mıdır?

Bir eğitim toplantısı sırasında çiğ yumurta çırpılarak süte
karıştırılıp çocuklara içirildiğini söylemişlerdi. Bir çok kimsede çıkıp hafif katılaşmış, sarısı çiğ yumurtayı tercih etmektedirler.

Bu uygulama sağlık açısından sakıncalıdır. Yumurtanın akında
“avidin” denilen bir öge bulunur. Çiğ yumurta ile alınan avidin B vitaminlerinden biotinin etkinliğini engeller. Yumurta pişirildiğinde avidin etkisizleşir. Çiğ yumurta yemenin diğer sakıncası, zararlı mikropları taşıma olasılığıdır. Tavuk yumurtladığı zaman kabuk gözle görülmeyen gözenekler bulunur. Kümeste bulunan zararlı mikroplar bu gözeneklerden yumurtanın içine girer ve besleyici ortamda çoğalır. Çiğ yumurta ya da sadece akı hafif katılaşmış yumurta yendiğinde bu mikroplar insana geçerek bağırsak enfeksiyonları ve diğer mikrabik hastalıklara neden olabilir. Yumurtanın akı ve sarısı katılaşana kadar pişirildiğinde mikrop etkisi yok olur.

Kırık, çatlak yumurtanın çiğ olarak kullanımı daha da sakıncalıdır.

Bilindiği gibi mayonez yapımında çiğ yumurta kullanılır.
Bu amaçla kullanılan yumurtanın kırık ve çatlak olmamasına,
son kullanma tarihi geçmemiş olmasına dikkat edilmelidir.
Sıcak ortamda yumurta kısa sürede bozulabilir. Satış yerlerinde yumurta soğutucularda tutulmalıdır. Üretim ve son kullanma tarihi kontrol edilerek alınan yumurta yıkanmadan soğutucuda tutulmalı, kullanılacağı zaman yıkanmalıdır