SON TV

Çavdar ve Yulaf Ekmeğinin Yararları Nelerdir?

Çavdar ve yulaf dağlık yörelerimizde yetiştirilir. Bunların taneleri buğdaya göre daha koyudur. Çavdar ve yulaf taneleri köy değirmenlerinde öğütülerek un elde edilir. Tanenin kepek kısmı ayrılmadığından, B vitaminleri ve minareller yönünden zengindir. Ancak, kepeğin çok olması ekmeğin kabarma yeteniğini azalttığından, iç kısmı pişmemiş görünümündedir ve nem oranı fazla olduğundan çabuk küflenebilir. Ayrıca, kepeğin çok oluşu, insan sağlığı için önemli kalsiyum, demir ve çinkonun kullanım oranını düşürebilir. Mayalanma bu olumsuz etkiyi önler.

Piyasada satılan çavdar ve yulaf ekmekleri genellikle üçte iki çavdar veya yulaf unu katılarak yapılır. Böylece, ekmekte kepek biraz azaltılmış ve kabarma daha iyi olduğundan minerallere olan olumsuz etkisi daha az olur. Bu ekmekler; özellikle, kabızlıktan yakınanlar için yararlıdır. Ayrıca, şeker hastalarına, kan şekerini hızlı yükseltmediği ve düşürmediği için önerilir. Yine kanlarında kolesterol yüsek olanlar için uygun bir ekmek türüdür.

Piyasada “kepek ekmeği” adıyla satılan ekmek, kepeği alın-
mış buğday ununa kepek eklenerek yapılır. Bu ekmekte çavdar ekmeğine benzer. Aynı şekilde bağırsak hareketlerinin azlığından oluşan kabızlıklara, şeker hastalığında, kolesterol yüksekliğinde beyaz ekmek yerine kullanılması yararlı olur. Kepek ekmeği zayıflama diyeklerinde de yer alır. Aynı miktarda beyaz ekmeğe göre, kepek çavdar ve yulaf ekmeğinin kalorisi biraz daha azdır ve tokluk verir. En önemlisi de bağırsakları çalıştırmasıdır.