SON TV

Para peşin

Petrol ve dövizdeki hareketler. Rusyadaki mali durum. Alman mahkemelerinin tur operatörleri konusunda aldığı kararlar…
Bunlar, geçtiğimiz günlerde gündeme düşen ve halen turizm sektörünü ilgilendiren önemli başlıklar.
Öncelikle Almanya Federal Yüksek Mahkemesi’nin, seyahat pazarını etkileyecek bir karara imza atması ile ilerleyen sürecin Türk turizmini nasıl etkileyecek göreceğiz. Mahkemenin kararına göre tur operatörlerinin erken rezervasyonla sattıkları paket turlardan aldıkları ön ödeme miktarı toplam fiyatın yüzde 20’sini geçemeyecek.
Almanya’da tüketici koruma derneklerinin ileri gelen turizm firmalarına karşı açtığı davanın sonuçlanması ile tur operatörlerinin tatilciden alacağı ön ödeme miktarının toplam tutarın yüzde 20’sinden fazla olamayacağına hükmetti. Bu kararın, özellikle bazı tatil paketlerinde peşin ödenmesi gereken uçak koltuk bedelleri konusunda tur operatörlerini zor durumda bırakacağı açık.
Mahkeme bu kararlara ek olarak, tatil ücretinin geriye kalan kısmının ise ancak 30 gün önce alınabileceğini belirtiyor. Kararda, tatilin başlamasına bir ay veya daha az süre kala yapılan rezervasyon iptallerinde ise uygulanan yüzde 40 kesintinin kabul edilebilir olmadığını belirtiyor.
Bu iki karar tüm planlamalarını önceden yapan tur operatörlerini zor durumda bırakacaktır. Mevcut durumda ülkemize gelen Alman msiafir portföyü ne kadar etkilenir zamanla göreceğiz.
Tatilini önceden satın almaya alışkın Alman misfirlerimiz için cazip tekliflerde bulunabilecekmiyiz?!
KIRMIZI MEŞİN
Almanya’da alınan mahkeme kararı sonrası Rusya’da da yaşanan ekonomik sıkıntılar turizm piyasalarını ve sektör bağlantılı çalışmaları sıkıntıda bırakıyor. AKTOB Başkanı Yusuf Hacısüleyman, 2015 yılının turizm sektörü için zor bir yıl olacağını belirterek, “Rusya’da rublenin alım gücünde önemli bir düşüş ile birlikte devalüasyon olması bizim turizm sektörümüzü yakından ilgilendiriyor. 2015 yılı için turizm sektöründe Rus turistler yine belirleyici olacaklar” dedi. Bu durumda her ne kadar Rusların Avrupa’ya yönelik taleplerindeki düşüş trendinin bize birazcık faydası olsada çok etkin olmayacaktır diyorum. Alman mahkelemerinden sonra birde Rusya’dan çalım yemeyelim.
Kimi sektör çalışanları “İptaller yok ancak beklentimiz satışların öteleneceği yönünde” diyor. Kimileri ise “Rusya halkı tatil alışkanlığından vazgeçmez illaki tatile çıkar, yalnızca ucuz alternatifleri değerlendirir” diyor. Ama eninde sonunda yüzde 100’ün üzerinde bir devalüasyondan bahsediyoruz.
Turizm sektöründe planlar yön değiştiriyor…
Fiyat kırmak çare olmamalı…
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın istatistiklerine göre sürekli artan bir grafik sergileyen Rus turistlerin bu yıl 4,5 milyona ulaşması bekleniyor. Geçen yıl Türkiye’ye 4 milyon 131 Rus turist gelmişti.
UYGARLIK
Uygarlık veya medeniyet, bir ülke veya toplumun, maddi ve manevi varlıklarının, düşünce, sanat, bilim, teknoloji ürünlerinin tamamını ifade eder. Uygar kelimesi, yerleşik hayata ilk geçen Türk kavimi olan Uygurlardan gelmekte.
Özel bir konuda başarı ve azimle yoluna devam eden birilerini soracak olursanız en güzel örnek Emir HEPOĞLU’dur. Kendisi 2012 yılında yayınlanan ‘’Cute Towels’’ kitabının yazarı. Son 25 yıldır Ege ve Akdeniz sahillerinde onlarca tesiste farklı pozisyonlarda görev yapmış ama meslek olarak kendine Housekeeper’lığı seçmiş güzel insan. Halen üniversitelerde seminer ve söyleşilere katılıyor, otel ve tatil köylerinde work shop ve eğitim çalışmaları gerçekleştiriyor, turizm basınında makaleler yayınlıyor ve yeni çıkacak kitabı için hazırlık yapıyor. Son makalesinde turizm sektöründe özellikle konaklama çalışanlarının Türk misafirlerle yaşadığı sorunları nüktedan şekilde anlatıyor. Yorumunda haksızda değil hani… Lakin yıllar önce rezil olmasın diye güzelce odasına yatırdığım sarhoş bir Rus misafirin kısa süre sonra resepsiyonda alkolünde etkisi ile beni neden odama yatırdınız diyerek boğazıma çökdüğü ve ölmek üzere olduğum andan sonra medeniyet dediğimiz tek dişi kalmış canavarın herkese uğramasını diliyorum.
Hafta ortasında ekonomik dengesizlikler o kadar gündemde ki…
Yazmadan geçmek olmazdı…

YAZARIN SON YAZILARI
Ne kadar açık? - 22 Ocak 2015
Deneyim tasarımı - 22 Aralık 2014
Para peşin - 18 Aralık 2014
Ahit Sandığı - 15 Aralık 2014
Diyemiyom Diyemiyom - 1 Aralık 2014