SON TV

Tarafı Olduğumuz Savaş Başladı mı?

1950 ile 1953 arasında Kuzey Kore ile ABD ve müttefikleri’nin destek verdiği Güney Kore arasında yaşanan savaş ateşkes anlaşması imzalanarak sonlandırılmıştı.

1950 ile 1953 arasında Kuzey Kore ile ABD ve müttefikleri’nin destek verdiği Güney Kore arasında yaşanan savaş ateşkes anlaşması imzalanarak sonlandırılmıştı. Kuzey Kore işçi partisi merkez komitesi’nin resmi gazetesi “Rodong Sinmun” geçen hafta Pyongang’ın anlaşmayı tek taraflı olarak iptal ettiğini aktardı. Açıklama sonrası Birleşmiş Milletler tarafından yapılan açıklamada Kuzey Kore’nin anlaşmayı tek taraflı iptal edemeyeceği belirtildi.

K.Kore’nin geçen haftalardaki yazılarımda da belirttiğim denemeleri sebebiyle Güney Kore ve Amerika ile arasında yaşanan gerginlik artarak devam etmekte. En son füze denemesi sonrası Amerikan savunma bakanlığı 2017 yılına kadar Asya Pasifik Bölgesini koruyan füze savunma sistemlerini %50 oranında arttırma kararı aldığını açıkladı. Bu kararın alınma nedeni Kuzey Kore’nin geçtiğimiz ay yapmış olduğu füze denemeleri olabilir. Ayrıca Kuzey Kore ile Çin’in teknoloji transferi yapmalarının etkisi muhtemel.

Tam da bu gerginlik sırasında bugün (20 Mart 2013) Güney Kore’nin ana iletişim bilgisayar şebekesinin çökmesi sonrası, tüm ülke siber saldırıya karşı alarm durumuna geçti. Greenwich saati ile 5 civarında gerçekleşen olay sonrasında bir çok bankanın ve bazı medya şirketlerinin veri akışları aniden kesildi. Güvenlik birimleri ve askeri yetkililer olası bir siber saldırının araştırıldığını belirttiler. Yaşanan gelişmeler sonrası Güney Kore ordusu uyarı haline geçerek güvenlik seviyesini yükseltti.
Son günlerde bölgede yaşanan gelişmeler atmosferi iyice sıcaklaştırmakta ve önümüzdeki günlerde yaşanacakları merakla beklememize neden olmakta. Yaşananların sadece Kuzey Kore ile Güney arasında olmadığını belirtmeye gerek yok sanırım. Bölgedeki ısınma dünyanın her tarafını etkileyecek nitelikte olup son çatışmalarda Türkiye’nin de Güney Kore tarafında çatışmaya katıldığını hatırlatmak isterim. Son gelişmeler ışığında bu coğrafya tekrar gözden geçirilmeli zira farkında olmadığımız bir savaş sanal olarak başlamış olabilir, kokusu ortaya çıkınca hep birlikte göreceğiz.