SON TV

Komşularımızda Neler Oluyor?

Hepimizin bildiği gibi güney komşumuz olan Suriye’de bir süredir çatışmalar yaşanmakta. Taraflar her ne kadar Suriye yönetimi ile Özgür Suriye Ordusu olarak görünse oyuncular çok daha fazla ve sonuçlar da bölgede çok değişikliklere sebep olacak gibi görünüyor.

Geçtiğimiz günlerde Suriye’deki çatışmalardan kaçarak Irak’a sığınan Suriyeli asker ve memurlar ülkelerine dönerlerken, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) tarafından pusu kurularak Irak topraklarında öldürdü. ÖSO ile Irak askerleri arasında meydana gelen ve 6 Irak askerinin ölmesine yol açan çatışmadan sonra Irak ordusu Suriye sınırına yığınak yapmaya başladı. Olay sonrası, Irak birliklerine herhangi bir saldırı karşısında Bağdat’tan emir beklemeden karşılık verme izni verildiği öğrenildi.
Irak’ın Sumeriye haber ajansının bildirdiğine göre el-Enbar’daki askeri kaynaklar, Irak ordusunun Suriye’deki silahlı grupların ülkeye geçişini engellemek için Suriye sınırına takviye birlikler gönderdiğini açıkladı.

Öte yandan Irak ordusunun Suriyeli sığınmacılara pusu kurarak öldürenleri yakalamak ve sınırı izlemek için hava ve kara birlikleri ile operasyonlar yaptığı bildirildi.
Yaşanan olaylar değerlendirildiğinde Maliki’nin Suriye yönetimini desteklediği ve ülkenin batı sınırına yapılan askeri yığınağın önümüzdeki günlerde daha da istikrarsızlaşacak Suriye’den gelecek saldırılara/sığınmacılara yönelik olduğu düşünülebilir.

Ancak Irak’daki ve Suriye’deki azınlıklar ve özeklik durumu değerlendirildiğinde bu manevranın Suriyede çıkacak çatışmalardan ziyade kuzeydeki ve batıdaki kürt unsurlara yönelik bir hamle olduğunu düşünüyorum. Yaşanan olay asıl amacı perdelemek amacı ile iyi bir şekilde kullanılmıştır. Kuzey Irak yönetimi ile diğer oyuncuların tepkilerini önümüzdeki günlerde birlikte göreceğiz.