SON TV

Sağlıklı Bir İlişki için Beş Öneri:

Çift Terapisinde yıllarca çalışmak bana her bir çiftin farklı ve biricik olduğunu gösterdi. Her bireyin biricik olduğu gibi… O nedenle çiftleri belli kalıplarda olmaya yönlendirmedim hiç. Sadece onları neyin bir araya getirdiğini anlamaya çalıştım. İki bireyi bir araya getiren ve uzun süre bir arada kalmalarını sağlayan öyle şeyler var ki, gerçekten sağlıklı ve güçlü ilişkilerin kurulmasına sebep oluyor.

Şimdi ilişkileri kalıplamak üzere değil ama daha güçlü bir ilişki için yapılacakları tanımlamak üzere önemli bulduğum beş öneriyi bugün itibarıyla sizinle paylaşmak istiyorum. İşte bugün söz edeceğim ilk önerim:

1) Etkili İletişimi Öğrenin!

Etkili iletişim kurabilmek, çiftler için belki de en önemli problem çözme becerisidir. Bu beceriyi kazanmanın zamanı yoktur, her yaşta öğrenilebilir. Asla geç kalınmış sayılmaz!

Etkili iletişim temelde iki beceriden oluşur. Aktif dinleme ve ben diliyle konuşma becerisi. Aktif dinleme, karşıdaki kişiyi onun ne hissettiğini anlamak üzere dinlemek, karşı düşünceleri bir yana koyarak, gözünün içine bakarak ona kulak vermektir. Kafamızdan geçebilecek, “ne diyeceğini biliyorum” ya da “şunu demeye çalışıyor” gibi düşünceleri engellemek ve yansız dinlemek demektir.

Ben dili ile konuşmak ise en basit olarak, kendi adına konuşmak, cümleye “ben” ile başlamaktır. Ben dili ile konuşmada karşıdakini utandırmak, suçlamak ya da yargılamak yoktur. Örneğin, “bana değer vermiyorsun” demek yerine “bu yaptığın şey nedeniyle bana değer vermediğini düşünüyorum” demek, ben dili ile konuşmaya bir örnektir.

Terapi sürecinde, iletişim konusunda çalıştığımız çiftlerle kendilerine ait bir iletişim sözleşmesi oluştururuz. Bu sözleşmenin oluşturulması ve uygulanması, çiftin iletişim hatalarından kurtulmasını ve yeni bir iletişim biçimini benimsemesini hedeflemektedir.

İletişim Sözleşmesi Nedir?

Bir çift olarak daha iyi iletişim kurabilmek için, kendi iletişim kurallarınızdan oluşan bir “İletişim Sözleşmesi” hazırlayabilirsiniz.
Bu sözleşmenin kuralları; bazı temel, teknik doğruları içerecek şekilde düzenlenmeli ama size ait olmalıdır. Bu kurallar aynı zamanda; basit, anlaşılır, gerçekçi ve uygulanabilir olmalıdır. Ancak böyle olursa uygulamayı sürdürmeniz mümkün olacaktır. Kurallar zaman zaman bozulabilir. Özellikle başlarda, bu kuralları benimseme sürecinde çift olarak birbirinize yardımcı olmalı, kuralları birbirinize hatırlatmalısınız. Kurallar bozulduğunda moralinizi bozmamaya ve çabanızı takdir etmeye çalışın. Bu konuda karşılıklı takdir ve destek önemlidir.

Temel İletişim Doğruları Nelerdir?

• Her kişi kendi perspektifinden konuşur. Bu nedenle “partnerim doğru mu söylüyor” diye değil, “partnerim böyle düşünüyormuş” diye dinleyin.
• Düşünce ve duygu farklı şeylerdir. “Partnerim düşüncesi hakkında mı yoksa duygusu hakkında mı konuşuyor” diye dinleyin. Düşünceye katılmasak da duyguyu anlamak zorundasınız.
• Partnerimiz konuşurken, onun sözleri ve davranışları altında çeşitli niyet ve anlamlar aramayın. Sadece sözlerine ve somut davranışlarına odaklanın. Kendinizce bir anlam ya da niyet görürseniz bunu açık biçimde partnerinize “bunu mu yapmaya ya da söylemeye çalışıyorsun” diye sorun.
• Partnerinizi değersizleştirecek sözler ve davranışlarda bulunmayın.
• Alaycı ve şakacı davranış ve sözler kullanmayın. Özellikle tartışma anında espri, şaka yapmayın, daha sonra “şaka yapmıştım” diyeceğiniz durumlar yaratmayın.
• Ses tonunuzu kontrol edin.
• Konuşurken karşı karşıya oturun, göz teması kurun ve odaklanın (başka şeylerle uğraşmayın).
• Partnerinizin sözünü kesmeyin.
• Belli bir süre konuştuktan sonra partnerinize konuşma fırsatı verin.
• Ara verme yöntemini kullanmayı öğrenin ve mutlaka uygulayın.

YARIN: “Etkili İletişim” Konusu için Örnek Çift: Nurten-Ali Rıza Çifti
.
(Bir sonraki yazımda, “Sağlıklı Bir İlişki için İkinci Önerim: Aynı Tarafa Geçin” konusunu sizlerle paylaşacağım.)
.

.