SON TV

Sporda şiddet kanunu yine değişiyor…

Son dönemde özellikle Beşiktaş Galatasaray futbol müsabakası sonrası çıkan olayların ardından 6222 Sayılı Sporda Şiddet Yasası değişecek gibi. Özellikle Gençlik ve Spor Bakanının bu yönde adımlar attığı ve çalışma yürüttüğü bilinmekte. Peki Sporda Şiddeti içeren yasada ne gibi değişiklikler olacak. Hukuki Gündem bu hafta yasal düzenleme ile değişiklikler masaya yatıracak. Hangi madde nasıl olacak, ne gibi cezalar gelecek. İşte sorunuzun cevabı…

6222’nin Tarihçesi

Nisan 2011’de yürürlüğe giren, başta Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz YILDIRIM olmak üzere tüm kulüplerin onayı ile desteklenen Sporda Şiddet Kanunu özellikle Şike Davası sonrasında sıkça tartışılmış ve yapılan düzenlemelerle cezalarda ciddi indirime gidilmişti. Lakin oluşan yeni durum dertlere yine çare olamadı. Bir kanunun en önemli özelliği caydırıcı ve ihtiyacı giderir nitelikte olmasıdır. Kanunun amacı dışına taşacak şekilde kullanılmasının neticelerini yakın dönemde görmüştük. Temelinde stat holiganizmine karşı yapılan bir yasanın beklenenin aksine farklı mecralarda kullanılması o kanunun var oluş niteliğine pranga olmuştu.

Daha yeni yeni 6222’nin ihtiyaçları anlaşıldı. Şike, Teşvik gibi terimleri özel yetkili mahkemelere sunup silahlı çeteleri aradığımız günlerde stat olaylarını kulak arkası edilmiş, çıkan olaylar görmezden gelinmişti. Lakin dananın kuyruğu kopup içinde bulunduğumuz stat kaosu gözler önüne serilince aklımız başımıza geldi. Gözlerin üzerinde olduğu bir müsabakada stat olaylarının vuku bulmasıyla bu yasanın aslında hangi nedenle yapıldığını hatırladık. Şimdide hallaç pamuğuna dönen Sporda Şiddet Yasasını tekrar reforme etmeye çalışacağız.

Hangi Maddelerde Değişiklik Olacak;

Özellikle taraftarın sahaya girmesi, özel güvenlik zaafiyeti sonrasında güvenliğin hangi kurumca temin edileceği, var olan cezalarda artırıma gidilebilmesi, yasadaki cezaların ertelenebilir olması nedeniyle caydırıcılığının bulunmaması ve güvenliğe ilişkin giderlerin nasıl karşılanacağı hususlarında düzenlemelerin yapılacağı görüşülmekte. Bu konularda yasal düzenlemeler yakın tarihte gerçekleştirilecek gibi. Bu konuları sıralamak gerekirse;

Saha ve Stat Güvenliği Spor Polislerinde
Güncel hayata da geçirilen ilk adım stat ve stat çevresinin güvenliği Spor Polislerine teslim edilmesi oldu. Özel güvenliğin bu konuda gerekli disiplin ve güvenliği sağlayamadığı görülünce yaptırım ve önleyici kuvvet kullanımı kolluğa devredildi. Birim olarak kurulan Spor Polis Teşkilatı çerçevesinde uzmanlaşmış ve eğitim almış polisler sadece bu alanda hizmet verecekler.

Spor Polislerinin Mesai Ücretini Kulüpler Karşılayacak
Yapılacak düzenleme ile İl güvenlik Kurulu tarafından belirlenecek mesai parası yasal düzenleme sonucu kulüplerin gelirlerinden karşılanacak. Gelirin temini stat ve naklen yayın ücretlerinden sağlanacak. Böylelikle fazla mesai harcayan polisin parası vatandaştan değil bu hizmeti alan kişilerin cebinden çıkacak.

Cezalar Artabilir

Her ne kadar bu ihtimal düşük olsa da kanun kapsamındaki cezaların ertelenmesi mümkün ya da adli para cezasına çevrilmesi yolunun açık olması nedeniyle caydırıcılık bakımından ceza artışına gidilebileceği düşünülüyor. Örnek olarak kanunun 16. maddesi mevcut. Stada yasak alanlara girmenin neticesi şu anki yasada adli para cezası olarak düzenlenmiş. Caydırıcılığı bakımından zayıf görülen maddelerde para cezalarını hapis cezasına çevirme söz konusu olabilir.

Cezaların Ertelenmesi Kaldırılabilir
Ceza Kanunumuza göre belli zamana kadar verilen hapis cezaları ertelenebilmekte. Bunu öngören kanun koyucu erteleme ya da hükmün açıklanmasının geri bırakılması haklarından mahrum bir yasal düzenleme içerisine gidebileceğini düşünüyorum. 6222 Sayılı Kanunun şike ve teşvik cezalarını düzenleyen maddelerinde 5 yıl olan hapis cezasını 1 yıla indirilmiş ancak erteleme hakkının uygulanamayacağını kanun kapsamına almıştı. Bu maddelerde de böylesi bir düzenlemeye gidilmesinin cezaların arttırılmasından daha etkili ve doğru olacağı görüşünü benimsiyorum. Sonuç itibariyle nicelik olarak daha ağır suçların daha düşük cezalara muhatap olduğu yasal düzenlemelerden kaçınılması gerekmektedir.

Son Söz Olarak; 6222 Sayılı Kanun daha 2 senedir var olmasına rağmen şimdiye dek bir çok kez tartışmaya açılmış ve birçok değişikliğe uğramıştır. Sürekli değişen yasaların etkisi ve inandırıcılığı zayıf olur. Bu kanun hazırlanış sürecinde ne denli kötü bir çalışma içerisine girildiğini de görmüş olduk. Kanunu hazırlayan kişiler emsallerinden ve benzer uygulamalardan pek de yararlanmış gibi durmuyor. Bakalım daha kaç kez değişikliğe uğrayacak… Herkese Saygılar…